OLIVIER PIRONET
7 Kasım 2023 günü, yani Filistinlilerin İsrail’e yönelik saldırısından tam bir ay sonra Başbakan Benyamin Netanyahu’nun vadettiği “cehennem” Gazze Şeridi’nin üzerine çökmüşken, İsrailli tarihçi Ilan Pappé’nin 2006’da İngilizce olarak yayınlanan “Filistin’in Etnik Temizliği” adlı kitabın Fransızca baskısının satışı, artan talebe karşın yayıncısı Fayard Yayınevi tarafından durduruldu. Haziran 2023’te aşırı sağcı milyarder Vincent Bolloré tarafından satın alınan Hachette Grubu’na bağlı olan yayınevi, orijinal yayıncı Oneworld ile yaptıkları sözleşme geçersiz hale geldiği için böyle bir karar aldıklarını açıkladı. Ancak bu kararın gerçek nedeni büyük olasılıkla, Siyonizm karşıtı bir entelektüel ve İsrail Devleti’nin kuruluşu (14 Mayıs 1948) hakkındaki ulusal anlatıyı çürüten “yeni İsrailli tarihçilerin” önde gelen isimlerinden Pappé’nin kitabının tartışmalı içeriğiyle ilgiliydi. La Fabrique (1) tarafından yeniden basılan kitap, İsrail – Filistin “çatışmasının” kökleri ve mülteci sorunu hakkında olduğu kadar, 19. yüzyıl sonlarında Filistin’de bir Yahudi devleti kurma fikrini savunan Siyonist hareketin sömürgeci boyutu hakkında da temel bir başvuru kaynağı niteliğinde.
Pappé bu kitabında, İsrail’in 15 Mayıs 1948 ile 20 Temmuz 1949 yılları arasında İsrail ve Arap orduları arasında devam eden savaşta toplam 1.4 milyon Filistinliden 800 bininin gönüllü olarak göç ettiğine dair iddiasını belgelerle çürütmeye çalışıyor. Bu iddiayı, Filistinlilerin “Nakba – felaket” dediği göçle ilgili İsrail’in sorumluluğunu gizlemeye yönelik bir “efsane” ve “tamamen uydurma” diye niteliyor. Tarihçi, “Filistinlilerin ülkenin geniş bölgelerinden sistematik şekilde zorla çıkarılması” diye tanımladığı kitlesel sürgünün, Birleşmiş Milletler’in 29 Kasım 1947 tarihinde Filistin’i iki ayrı devlete bölme kararının ardından Yahudi birlikleri tarafından düzenlenen yıkım ve şiddet eylemleriyle bağlantılı olduğunu ve bu eylemlerin 1948 ilkbaharında kurulan İsrail ordusu tarafından da Yahudilere ayrılan devletin etnik olarak homojenleşmesi ve topraklarının genişletilmesi hedefiyle devam ettirildiğini belirtiyor.
İsrail devleti hangi koşullar altında kuruldu?
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?