GUILLAUME DELACROIX
Gazeteci. Sophie Landrin ile birlikte “Dans la tête de Narendra Modi” (Actes Sud, 2024) kitabının yazarı.
Shankar Nagar, Maharaştra eyaletinin merkezindeki üç milyondan biraz daha fazla nüfusa sahip Nagpur kentinin bir semti. Yaklaşık yirmi kişi, her sabah saat 06.00’da, yani güneşin ilk ışıkları sıcaklığı iyice artırmadan önce Shivaji parkının çimlerinde bir araya geliyor. Ergenler, genç babalar, dedeler… Tüm kuşaklar temsil ediliyor ama sadece erkekler var. Trafik henüz sakin ve safran rengi bayrağın göndere çekilmesi için toplanan küçük grup, ağaçların arasından gelen kuş seslerini duyabiliyor. Bayrak, Hindu milliyetçilerinin kutsal rengi olan turuncu renkte. 1925’ten bu yana Hint alt kıtasında örgütlenen Rashtriya Swayamsevak Sangh’a (RSS – Ulusal Gönüllüler Birliği) ait. Örgüt, bir asırı bulan ömrü boyunca tek bir amaç için varlığını sürdürüyor: Hinduların üstünlüğünü savunmak. Bu inanca sahip olanlar, Hindistan nüfusunun yüzde 80’ini oluşturuyor.
“Sangh daksh!” diye bağırıyor bir eğitmen: Hazır ol! Bayrağın önünde sıraya girmiş olan katılımcılar, sağ ellerini avuç içleri yere bakacak şekilde kalplerinin üzerine koyuyor ve “Aaram – Rahat” komutunu duyana dek başlarını öne eğiyorlar. Artık, yaklaşık bir saat sürecek seans başlayabilir: birkaç dakikalık ısınma, koşu, esneme hareketleri, nefes çalışmaları, dövüş sanatları, birkaç yoga pozu, on dakikalık doktrinsel eğitim… Ve sonunda bir dua. Ardından bayrak indiriliyor ve herkes günlük yaşamına dönüyor.
Shankar Nagar’daki bu grup, RSS’in yerel bir şubesi, yani bir “shakha”… Nagpur’un tüm mahallelerinde olduğu gibi ülkenin her köyünde ve kentinde de bu türden şubeler bulunuyor. Sayılarını tespit etmek imkânsız: Çünkü örgüt gizliliğe büyük önem veriyor. Herhangi bir tüzüğü yok, üyelerinden aidat almıyor ve üyeliği belgeleyen bir kart da bulunmuyor. Sekiz ile on milyon arasında üyesi olduğu tahmin ediliyor ki bu sayı doğruysa, RSS’nin dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu (STK) olduğu anlamına gelir. Bu iddia, 2023’te nüfusu 1.4 milyarı aşan ve dünyanın en kalabalık ülkesi haline gelen Hindistan için pek de abartılı sayılmaz; zira Hindu haclarında on milyonları bulan kalabalıklar sıkça görülüyor.
‘Görevlerini nadiren yerine getiren devleti telafi ediyorlar’
Özel İçerik
Bu içerik sadece gazeteye abone olan okuyucular içindir.Yazının devamını okumak için gazetemize abone olmak ister misiniz?