ÖZGEN KILIÇARSLAN DANYAL
Aylık kültür ve sanat ajandası Le Pano’da bu ay, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konuk solisti Ziyu He ile vereceği konser, John Armleder’in Türkiye’deki ilk sergisi, bol ödüllü film “Ölü Mevsim”, görünmeyenleri görünür kılan tiyatro oyunu “Bulaşıkçılar” ve Kadir Aydemir’in yeni şiir kitabı “Yitirilmiş Şeyler Arasında” var.
MÜZİK / KONSER: Yüzyılın Yankıları
Sezonun kapanış konseri tüm müzikseverler için “heyecan dolu”, “heybetli” ve “sürükleyici” kelimeleriyle tanımlanabilir. Carlo Tenan yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konuk solisti Ziyu He, BBC Belfast Proms ve George Enescu Festivali’nde konser veren ve Camerata Schweiz, Viyana Filarmoni gibi orkestralarla performans sergileyen olağanüstü bir keman virtüözü olarak tanınıyor. Sanatçı henüz 17 yaşındayken, Adam Fischer yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası ile Musikverein’de verdiği ilk konser ile dikkatleri üzerine çekmişti. Kaçırılmaması gereken bir konser… Yer: Turkcell Sahnesi Tarih: 15 Mayıs 2025.
SERGİ: HEPHİÇ / John Armleder
Çağdaş sanat tarihinin özgün figürlerinden John Armleder’in Türkiye’deki ilk sergisini açtı. 24 Nisan’da başlayan sergi, 60’ların Fluxus hareketinin paralelinde Cenevre’de hayata geçen Groupe Ecart’ın kurucusu olan Armleder’in sanatsal yolculuğunu etrafında şekilleniyor. 25 Mayıs’a kadar devam eden HEPHİÇ başlıklı kişisel sergi kapsamında Armleder’in eleştirel yaklaşımı retrospektif bakış açısı ile bir araya geliyor. Armleder’in özellikle bu sergi için yarattığı dökme-yayma resimleri büyük merak uyandırıyor. Yer: Dirimart, Tarih: 24 Nisan – 25 Mayıs.
SİNEMA: Ölü Mevsim / Doğuş Algün
Nimet, yaşadığı trajik bir çocuk kaybının ardından İstanbul’un muhafazakâr mahallelerinden birinde sıkışıp kalırken, ömrünü birlikte geçirdiği küçük kardeşi Öznur da aile içinde bambaşka bir sırrı taşımakta ve kendi mücadelesini vermektedir. Senaryosunu Selen Örcan ve Doğuş Algün’ün beraber kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Doğuş Algün’ün oturduğu filmde başrolleri, Funda Eryiğit, Ece Yaşar, Erdem Şenocak, Serkan Ercan, Haydar Şahin, Naz Göktan paylaşıyor. Adana Altın Koza Film Festivalinden En İyi Senaryo, En Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dahil beş ödülle dönen film eleştirmenler tarafından yılın en beğenilen filmlerinden…
TİYATRO: Bulaşıkçılar
Onlar sadece bulaşık yıkamıyor. Onlar, bastırılmış hayallerini, susturulmuş öfkelerini suya sabuna karıştırarak yeniden var ediyor. Restoranın en dip, en ıslak, en gürültülü yerinde; yemek artıklarının, kirli tabakların, buharın ve sabunun arasında hayatta kalmaya çalışan üç kadının hikâyesi. “Bulaşıkçılar”, görünmeyenleri görünür kılıyor. Absürt mizah ve çarpıcı gerçekliğin iç içe geçtiği bu oyun, seyirciyi sistemin kıyısında sıkışmış kadınların hem trajik hem komik dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Ödüllü yazar Morris Panych’in kaleminden çıkan oyunda, reji de Işıl Kasapoğlu, başroller de ise Özge Özpirinçci, Ahsen Eroğlu, Şebnem Sönmez ve Ekin Eryılmaz’ı görüyoruz. Yer: Maximum UNIQ Hall, Tarih: 16 Mayıs.
KİTAP: Yitirilmiş Şeyler Arasında / Kadir Aydemir
Kadir Aydemir’in yeni şiir kitabı Yitirilmiş Şeyler Arasında, geçen günlerde Yitik Ülke Yayınları’nca yayımlandı. Eserin geneline baktığımızda dramatik anlatısı ve şiir yapısı oldukça zarif ve bir o kadar da güçlü. Şairin olgunluk dönemi eseri diyebiliriz bu çalışmaya. Sekiz yıl aradan sonra uzun şiirlerini bir araya getirip önemli bir esere imza atmış Kadir Aydemir. Haiku tekniklerine oldukça hâkim, az sözcükle çok şey anlatabilen bir şair o. Yazarın bugüne dek yazıp yayımladığı kısa öykü kitaplarında da gördüğümüz rafine, özenli dille, Türkçenin anlatım olanaklarını zorlayarak sıradanın sahiciliğini iletiyor okura. Büyülü, sakin, bir o kadar da lezzetli ve çekici bir atmosfer oluşmuş kitapta. Kurak şiir dünyamıza, iyi ve alternatif bir okuma önerisi olarak bakmalı Yitirilmiş Şeyler Arasında’ya. Şiiri özleyen, edebiyatı önceleyen tüm okurlara önerilir.